Trafik Kazalarında Araç Değer ve Kazanç Kaybı Talepleri « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

26 Nisan 2024 - 01:05

Trafik Kazalarında Araç Değer ve Kazanç Kaybı Talepleri

Trafik Kazalarında Araç Değer ve Kazanç Kaybı Talepleri
Son Güncelleme :

04 Mart 2021 - 9:35

Trafik kazası yapan araçlarda genel uygulamada sigorta hasarları karşılamaktadır. Siz kaza yapan aracınızı tamire götürürsünüz, çıkan gerekli masrafları karşı tarafın sigortasından talep edersiniz. Bu zaten bilinen, sigortanın karşılaması gereken kaza sonucu oluşan hasarı tazmin etmesi halidir. Sigorta hasarı karşılasa bile, aracın trafik kazası geçirmesi dolayısıyla araç hasarlı statüsüne girmektedir. Bu sebeple satılırken ikinci el piyasasında kaza geçirmiş olmasından kaynaklı araçta değer kaybı söz konusu olur. Sigortadan talep edilmediği sürece sigorta şirketleri araçtaki bu değer kaybını karşılamamaktadır. Bu yazı aslında bir anlamda farkındalık yaratması ve insanların hakkını araması için gerekli ve önemlidir. Burada kusurunuz varsa eğer kusurunuz dikkate alınarak hesaplanan değer kaybına hak kazanırsınız. Kusurunuz yoksa eğer değer kaybının tamamına hak kazanırsınız.. Sigortadan tazmin edilecek bu taleplerin iki yıllık zamanaşımı söz konusudur. Eğer iki yıl içerisinde bir kaza yaptıysanız karşı tarafın sigortasından kaza sonucu oluşan hasarın karşılanmasını talep etmiş olsanız bile iki yıllık süreniz dolmadığı için ayrıca araç değer kaybını da talep edebilirsiniz. Bu değer kaybı tazminatı, kazadaki karşı tarafın, zorunlu mali sorumluluk sigortasından karşılanır. Çoğu kişi bu hakkını talep edebileceğini bilmiyor. Ya da kendi sigortamın primi artar veya hasar kaydım oluşur diye endişeye kapılıyor ve hakkını aramak istemiyor. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Bu değer kaybı karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk sigortasından karşılanmaktadır. Bu sebeple bu hakkınızı talep etmekten çekinmeyin sizin bir kaybınız olmayacaktır aksine aracın değer kaybını tazmin ederek kazancınız olacaktır. Bu konuda Sigorta, sunulan belgeleri inceleyerek 8 gün içerisinde aracın değer kaybını ödemek zorundadır. Bunun yanında ayrıca aracın kullanılamadığı zaman boyunca, tamirde olması sebebiyle kazanç kaybı da oluşur. Bu kazanç kaybını da kazanın olmasından itibaren iki yıl içerisinde, karşı taraf araç sürücüsünden isteyebilirsiniz. Tabi tüm bunlardan öte trafikte her daim dikkatli olmalı, hız limitlerine ve trafik kurallarına uymalıyız. Çünkü içinde canınızı ve sevdiklerinizi taşıdığınızı unutmayın. Sağlıcakla kalın.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.