
Hatay’ın Narenciye üretiminde önemli bir yer tutan Samandağ’da tüm sektör paydaşlarının katılımıyla Ak deniz Meyve Sineği ve zirai ilaç kalıntısı çerçevesinde turunçgil üretiminde ve depolamasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Tarım ve Orman İl Mü dürü Ergün Çolakoğlu, Akdeniz Meyve ve Sebze ihracatçılar Birliği Koordinatör Baş kanı Nejdat Sin, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Okan Özkaya katıldı. MÜCADELE ETMELİYİZ Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Narenciye üretiminde ana zararlı olan Akdeniz Meyve Sineğinin müca delesinin önemine değindi. Bu kapsamda Bakanlıklarının 2019-2022 yılları arasında 3 yıllık Ulusal Eylem Planı hazırladığını belirten Çolakoğlu, “Bu konuda tüm paydaşlara çok önemli görevler düşüyor. Ziraat Odaları, Belediyeler, Paketleme evleri İhracatçı firmalar Akdeniz Meyve Sineğine yönelik narenciye üretimi yapılan ilçelerde konunun önemine binaen toplantılar gerçekleştiriyoruz.” dedi. KİMYASAL MÜCADELE YAPMALIYIZ Ulusal Eylem Planı çerçevesinde Hatay’da 97 adet monitör tuzak ile yıl boyu popülasyon takibi yapıldığını belirten Çolakoğlu, “Zararlı yoğunluğunun artmasıyla ilçelerimizde toplu mücadele çalışmaları başlatılmaktadır. Populasyon yoğunluğunu azaltan en önemli uygulama toplu mücadele olduğu için bu konu üzerinde yoğunlaşmamız gerekmektedir. Narenciye üretim sezonu boyun ca hastalık ve zararlılar ile ilgili ilk olarak Kültürel Mücadele daha sonra Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele ve en son olarak ise Kimyasal Mücadele yapmalıyız. Kültürel, Biyolojik ve Biyoteknik mücadele yöntemlerini zamanında uyguladığımızda Kim yasal mücadele yapmamıza gerek kalmayacaktır. Zararlı ile kimyasal mücadelemizde ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız ve ihracat için geri dönüşlerin önüne geçmeliyiz. Kimyasal mücadele için İlçe Müdür lüğü personellerimiz her za man destek vermektedir.’ diye konuştu. Toplantıda tüm sektör paydaşları ile Akdeniz Meyve Sineği ve diğer turunçgil zarar lıları, insektisitler, hasat sonrası işlemler ve muhafaza koşulları ile ilgili detaylı su num yapıldı. Yapılan sunumun ardından toplantı sonrasında soru cevap bölümü ile son buldu

