
Ali Parlak, Hatay için çok önemli bir şahsiyettir. Öncelikle meslek olarak bir öğretmen. Bunun yanında şair, yazar, sunucu, program yapımcısı, yayıncı. Hatay Şairler Yazarlar Derneği kurucusu ve kapanıncaya kadar Başkanı. Benim de editörlüğünü yaptığım Gökekin Dergisi’nin sahibi.
Deprem öncesi sık sık buluştuğumuz, görüştüğümüz, bazı etkinlikler yaptığımız güzel insan Ali Parlak ile depremden sonra iki yıldır görüşemiyorduk ancak zaman zaman telefonla görüşmeler yapıyorduk. Birkaç kitabının editörlüğünü de yapmıştım. Güzel şiir yazdığı gibi şiiri de güzel okur. O güzel sesiyle şiir okurken insanı duygu âleminde bir yerlere götürür.
Hatay’ın bir kültür değeri olan Ozan Türkmen mahlaslı Ali Parlak için 6 Şubat 2023 depreminde kaybettiğimiz Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni rahmetli Fatih Mehmet Akyürek’in Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Tezi çalışması olan “Ozan Türkmen (Ali Parlak) Hayatı Sanatı ve Şiirleri” Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi Yayınları arasından Ankara’da 2025 yılında kitap olarak yayımlandı. Kitap 425 sayfa olup dört bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm: Ozan Türkmen’in Hayatı ve Âşıklığı. İkinci Bölüm: Ozan Türkmen’in Şiirlerinin Şekil ve Muhteva Yapısı. Üçüncü Bölüm: Ozan Türkmen’in Şiirlerinde Edebî Sanatlar. Dördüncü Bölüm: Ozan Türkmen’in Şiirleri.
Deprem şehidimiz Fatih Mehmet Akyürek, hazırladığı kitabın Sonuç bölümünde şu ifadelere yer veriyor:
“Kendi kültürüne sahip çıkmayan bir milletin ayakta kalamayacağı düşüncesiyle yöremiz ozanlarından Ozan Türkmen’in âşıklık geleneği içerisindeki yerini tespit etmeye çalıştık. Tespitlerimiz içerisinde geleneğin değişerek varlığını sürdürdüğünü gördük. Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Yeşiltepe (Kerer) köyünde başlayan hayat çizgisine Antakya, Kahramanmaraş’ta devam eden ozanımız âşıklık geleneği içerisinde bu iki yerleşim yerinin etkisi büyüktür.
Sonuç olarak yapılan bu çalışmada Ozan Türkmen’in bir halk şairi olduğunu usta-çırak ilişkisiyle yetiştiğini ancak badeli bir âşık olmadığını saz çalmadığını ama diğer özellikleriyle âşıklık geleneğini icra ettiğini tespit ettik.”
Bu kitabı hazırlayan ama basımını göremeyen rahmetli Fatih Mehmet Akyürek’e, eşine ve iki kız evladına Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine, eğitim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
Fatih Mehmet Akyürek’in Tez Danışmanı Sayın Doç. Dr. Hüseyin Kürşat Türkan’a teşekkür ediyorum. Bu kitabın basımını yapan Türk Eğitim-Sen Genel Merkezini vefalı davranışından dolayı kutluyorum.
Sevgili dostum Ali Parlak (Ozan Türkmen) için hazırlanan bu kitabı gördüğümde çok sevindim. Depremden sonra iki yıldır uzakta kaldığım Hatay’a Ağabeyimin cenazesi için gittiğimde Antakya’da Ali Parlak Beyi ziyaret etmiştim. Kitabı orada hediye etmişti. Ziyaret sonrasında birlikte, depremde kaybettiğimiz rahmetli Mehmet Tekin Ağabeyin mezarına gidip dua ettik. Oradan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Sevgili Celal Baz’ı ziyaret ederek birlikte yeni yerinde (eski müze) tekrar hizmete açılan Hatay Cemil Meriç İl Halk Kütüphanesini gezdik. Depremde yıkılan Hatay Edebiyat Müze Kütüphanesinin ve Ulu Caminin yeniden yapılışını izledik.
Fatih Mehmet Akyürek, kitabın içerisinde Ali Parlak (Ozan Türkmen)’i anlatmış; Ali Parlak (Ozan Türkmen) de kitabın arka kapağında yazdığı şiirle Fatih Mehmet Akyürek’i anlatmış. Ozan Türkmen kitabın arka kapağında yer alan “Ah Yüreğim Akyürek’im” adlı şiirle yâd ediyor Fatih Mehmet Akyürek’i.
Şiirin ilk dörtlüğü şöyle:
“Şubat soğuğunda yandık
Kıyamet kopuyor sandık
Sabah oldu zor uyandık
Ah yüreğim ak yüreğim
Mehmet Fatih Akyürek’im”
Bu vesileyle sevgili dostum Ali Parlak’ı adına yapılan bu çalışmadan dolayı kutluyorum.
Kitabın hazırlanmasında, yayımlanmasında emek verenlere, katkı sunanlara teşekkürlerimle...