CEMİL MERİÇ KÜTÜPHANESİ    « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

20 Nisan 2024 - 10:11

CEMİL MERİÇ KÜTÜPHANESİ   

CEMİL MERİÇ KÜTÜPHANESİ   
Son Güncelleme :

18 Aralık 2019 - 11:08

İlk insan olan HZ Adem  Aleyhisselam suhufla şereflenen kitap sahibi ilk Peygamberdir.Diyeceğim o ki,kitap ve kütüphane insanlık tarihi kadar eskidir. Kitaplar ve onları açıklayarak uygulayan peygamberler, insanlığa hak yolu gösterenler olmuştur.Medeniyetler kitap ve ilim sayesinde kurulmuş,ayakta durmuş ve gelecek için ışık tutmuştur.

Toplumların seçkin insanları, kitapla hemhal olmuş, vaktini okumakla, yazmakla geçiren mümtaz şahsiyetlerdir. İlim zevkine varan bu tip muhterem insanlar tozlu ve nemli sayfalar arasında buldukları gerçeklerle rahatlamanın huzurunu tadarlar. Okudukça düşünce alemleri genişler, hayal alemlerinin ufukları görülmez olur. Bedenen daracık bir kalıpta sıkışırken ruhen dünyalar ötesi alemlere misafir olurlar.

Ehl-i  kitap ve ehl-i mektep olarak atalarımızın meydana getirdikleri binlerce kitaptan meydana gelmiş binlerce kütüphanelerimiz vardır. Kütüphane bizim tarihimizde ve kültürümüzde yüzbinler kaynağın saklı olduğu, nice sırların bulunduğu gizli hazinelerdir. Tarih; böylesi hazineleri değerlendiren, vaktinin çoğunu bu mekanlara ayıran aydın insanları iftiharla kaydeder. Bu memlekette izbe köşelerde mum ışıkları altında kendilerini kitaba vermiş onun aşığı olmuş,kurdu olmuş içindeki  bilgileri  yutmuş”ayaklı kütüphane”ünvanına sahip nice kişiler yetişmiştir.

Bir zaman evlerin en güzel köşelerini  kitaplar süslerdi.Cilt cilt ansiklopediler,renk renk kitaplar ve diğer kaynaklar  boy gösterirdi. Gazete ve dergilere abone olunur,ilgi çeken yazılar ve  tefrikalar hararetle takip edilir di.Ne kadar güzeldi o günler. Şimdi  o güzel mekanlar yerlerini ziynett eşyalarına ve fantezi şeylere terketti. Kitaplar kütüphanelere sıkıştı kaldı.Tabir yerinde ise o güzelim kaynaklar kütüphanelere hapsedildi. Nice yayın evleri ve gazeteler kapanmak zorunda kaldı. Birçok yazarın kitapları ellerinde kaldı . Kütüphanelere uğrayanların sayısı azaldı. Okuyanlar  parmakla gösterilir oldu.

Okuma problemini yeniden keşfeden sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey kütüphaneleri daha cazip hale getirecek projelere imza attı. Çorba ikram edilmesi , çay ve kek ikramları yapılması daha önemlisi kütüphanelerin yirmi dört saat mesai yapması gibi çok olumlu hizmetler servis edildi. Bu projeyi gönülden destekliyor sayın Cumhurbaşkanımızı ve bu hizmetleri aksatmadan veren şahıs ve kurumları tebrik ediyorum.

Bu projenin somut örneklerinden birisi de Antakya’ da yer alan Cemil Meriç il halk kütüphanesi ’ dir. Kütüphane müdürü  değerli dostum Celal Baz beyefendi burayı Hatay’ ın şerefine yakışır bir kültür hazinesi haline getirmiştir. Özverili çalışmalarıyla takdire şayan dostumuzu gayretlerinden ve hizmetlerinden dolayı ,kutluyorum.

Yolum Antakya ‘ ya düştüğünde bu mekanı ziyaret etmeye çalışıyorum. Binlerce kitap,  gazete  , dergi, arşiv ve kaynakla baş başa kalan yüzlerce kitap sever gençleri orada gördüğümde çiçeklerim açılıyor, gözlerim gülüyor. Tebessüm eden o bilgi ve sevgi çiçeklerinin üzerinde kelebekler gibi kanatlanıyorum .

Kitap sevdası yüzünden gözlerini kaybetmiş fikir adamı, şair, yazar değerli  hemşerimiz Cemil Meriç ismi de buraya çok güzel yakışmış. Onu hatırlayıp , hatırasını canlı tutmak ise ayrı bir güzellik.Onun yolunda ilme , irfana, ümrana,  köprü olan kültür hazinemiz “ Cemil Meriç il halk kütüphanesi” nden yeterince faydalanmak dileğiyle.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.