Çürük diş kalp hastalıklarını tetikliyor « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

26 Nisan 2024 - 04:18

Çürük diş kalp hastalıklarını tetikliyor

Çürük diş kalp hastalıklarını tetikliyor
Son Güncelleme :

25 Aralık 2019 - 17:10

Hayat kaynağı olan yiyecek ve içeceklerin mideye gidip oradan kana karışmasını sağlayan ağız ve dişlerin sağlıklı olması, tüm vücut sağlığı açısından önem taşıyor. Örneğin apseli ya da kökü çene içinde kalmış enfekte dişler, kalp rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Genellikle ağız sağlığının ihmal edilmesi sonucu gelişen diş ağrıları ise hayatı bir anda kabusa çevirebiliyor. Peki diş ağrısı nasıl giderilir, diş ağrısının çözümü ne olmalı?

Genel vücut sağlığı açısından ağız-diş sağlığının önemine dikkat çeken Diş Hekimi Gülen Yavuz, tedavisi ihmal edilen çürük veya enfekte dişlerin, kalp hastalıklarını tetikleme gibi önemli bir sağlık problemine yol açtığına vurgu yaparak, bozulmuş ağız sağlığının başka sağlık sorunlarının da nedeni olabildiğinin altını çiziyor.

Eksik dişlerin çiğnemeye yardımcı olamadığı için mide hastalıklarının, hazımsızlığın ve kilo alımının nedenleri arasında bulunduğunu söyleyen Dt. Gülen Yavuz, ağız-diş sağlığının bozulduğunu gösteren sinyallere dikkat çekiyor ve diş ağrısı ile ilgili sık sorulan sorulara şöyle yanıt veriyor:

“Dişlerin, dilin ve çevre dokuların içinde bulunduğu ağızda bazen her şey yolunda gitmeyebilir. Çürütüp ihmal edilen dişler gece uykudan uyandırabilir veya hiç uyutmayabilir. Dil yüzeyindeki mikroplar, ağız içindeki enfeksiyona maruz kalan dişler ve diş tartarları ağız kokusuna neden olur ki bu da ağız sağlığının bozulduğunu gösteren bir işarettir. Ağız içi kanamalar ve bölgedeki renk değişimleri de bazı sağlık problemlerinin göstergesi olabilir.”

Diş neden ağrı yapar, diş ağrısının nedenleri nelerdir?

Diş birçok yapıdan oluşmaktadır. Bunlardan bir tanesi de sinir damar paketinin olduğu pulpa yapısıdır. Bu bölgeyi etkileyen, içine alan çürükler başlıca ağrı kaynağıdır. Diş eti çekilmesi ve kemik kayıpları, diş minesinin aşınması ve hassasiyetleri, çok fazla sigara, alkol tüketimi, sinüzit, gömük kalmış 20’lik dişler de ağrıya neden olan etkenler arasındadır. Bazen 2 diş arasına gıda sıkışması ve temizlenmemesi de ağrı oluşturabilir.

Diş ağrısına ne iyi gelir?

Bazen hastalarımızdan, “Karanfil çiğnedim, aspirin çiğnedim, alkolle yıkadım, ağrımı geçirmeye çalıştım” gibi cümleler duyarız. Bu yöntemler bazen o esnada etki etmiş olabilir ama asla kalıcı ve etkin çözüm olamaz. Diş ağrısının geçmesi için içindeki sinirlerinin alınması ya da o dişin uyuşturulup çekilmesi gerekir.

Diş ağrısının kesin çözümü nasıl olmalı?

Kesin çözümler kök kanal tedavisi ve diş çekimidir.
Her diş, çiğnemeye, ağız fonksiyonuna ve estetiğe katkı sağladığından dolayı bizler diş çekimini son çare olarak görürüz. Bu yüzden geçmeyen ve tekrarlayan diş ağrılarında kanal tedavisini öneriyoruz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.