Gebelikte Genel Kaygılar « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

6 Mayıs 2024 - 01:28

Gebelikte Genel Kaygılar

Gebelikte Genel Kaygılar
Son Güncelleme :

02 Kasım 2018 - 12:02

İş Yaşamı
Kadınlarımızın son dönemlerde iş hayatında daha çok yer almasından sonra, çocukların çoğu çalışan annelerden doğmaktadır. Sakıncası olmadığı sürece annelerin doğum başlamasına kadar çalışmasında sorun olmaz. Ülkemizde yasal olarak 32.gebelik haftasından sonra izne ayrılma hakkına sahiptir.

Ancak bazı iş tiplerinde bazı risklerin oranı artabilir. Fiziksel güç isteyen işlerde çalışan gebelerde, erken doğum eylemi, bebekte büyüme kısıtlılığı ve yüksek tansiyon oranlarında artış gözlenebilir. Mesleksel aşırı yorgunluk- uzun süre ayakta kalma süreleri fiziksel ve mental gereksinimlerin yoğunluğu, çevresel stres etkenleri erken bebeğin suyunun gelmesi arasında bağlantı olduğu tespit edilmiştir.

Bu nedenle, gebeler ciddi fiziksel zorluklara maruz kalabilecekleri mesleklerden kaçınmalıdır. İdeaL olanı, herhangi bir işe aşırı yorgunluk gelişene kadar devam edilmemesidir. Yeterli dinlenme süreleri sağlanmalıdır.

Egzersiz
Genelde, gebe için egzersiz kısıtlaması gerekli değildir. Aşırı yorulmaması ve kendine veya bebeğe zarar verecek risklerden kaçınmalıdır.

Gebelik sırasında aerobik egzersizin kesin sakıncası olduğu hastalıklar şunlardır;

-Ciddi kalp hastalığı

-Akciğer hastalığı

-Rahim ağzı yetersizliği

-Erken doğum riski olan çoğul gebelik

-Israr eden gebelik kanamaları

-26.haftadan sonra gelişen plasenta previa( bebeğin eşinin önde olması)

-Mevcut gebelikte erken doğum tehlikesi

-Gebelikte ortaya çıkan yüksek tansiyon ( preeklampsi)

Aerobik egzersizin göreceli sakıncası olduğu hastalıklar şunlardır;

-Ağır kansızlık ( anemi)

-Kalpte ritim bozukluğu

-Kronik bronşit

-Kontrolsüz Diyabet (şeker hastalığı)

-Aşırı şişmanlık

-Aşırı zayıflık

-Kötü kontrollü hipertansiyon

-Ortopedik kısıtlılıklar

-Aşırı sigara kullanımı

3. Balık Tüketimi

Balık mükemmel bir protein kaynağıdır, doymuş yağ asitleri düşüktür ve omega -3 yağ asitlerini içerir. Neredeyse tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri eser miktarda civa içerdiği için, gebe ve emziren anneler yüksek metil civa düzeyleri bulunma potansiyeli olan balık çeşitlerinden sakınması önerilir. Bunlar köpekbalığı, kılıçbalığı, uskumru, tile fish’dir. Gebelerin 2 tabaktan fazla konserve ton balığı tüketmemesi önerilir.

Yolculuk
Otomobil Yolculuğu

Kadın Doğum dernekleri, otomobil yolcularının gebelik sırasında emniyet kemeri kullanımına dair bazı öneriler sunmuştur. Motorlu araç kazaları, gebelik sırasında meydana gelen ciddi, yaşamı tehdit eden veya ölümcül künt travmaların en sık nedenidir. Kazaların yarıdan fazlası emniyet kemeri kullanmamayla ilişkiliydi ve ölümlerin çoğu üç noktalı kemerin kullanımıyla önlenebilecekti. Üç noktalı emniyet kemeri uygulaması; üst kemer rahmin üzerinde, alt kemer ise uylukların üzerine ve rahmin altına rahatça oturmalıdır. Uzun mesafe yolculuklarda 2 saatte bir mola verip 15 dakika kadar hareket etmelidir.

Uçak Yolculuğu

Genelde sağlıklı gebelerdeki uçak yolculuklarının gebelik üzerinde herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Uygun kabin basıncı ayarlanmış uçaklarda uçulmasında sakınca yoktur. Bu nedenle gebelik ve tıbbi gerekçeli risk olmadığı sürece 36.gebelik haftasına kadar güvenli bir şekilde uçak yolculuğu yapılabilir.

Diş bakımı
Diş muayenesi ve diş bakımı konusunda gebeler teşvik edilmelidir. Gebelik diş çürüklerini şiddetlendirmez. Önemli olan bir konu da gebelik diş röntgenleri de dahil diş tedavisi için bir engel oluşturmaz.

Aşı
Gebelik sırasında aşılanma için güncel öneri şöyledir.

Tetanoz – difteri: ilk uygulama eksik ya da 10 yıl içinde ek doz olarak başlanmalı. Toplamda 5 doz uygulanır.

Hepatit B: Bulaşma riski olan gebelerde maruziyetten önce ve sonra 3 doz şeklinde

Grip Aşısı: grip mevsimi süresince gebelik haftasına bakılmaksızın tüm gebeler uygulamalı.

Gebelikte Uygulanamayan Aşılar: Kızamık kızamıkçık kabakulak(MMR) aşısı, suçiçeği ve çiçek aşısı

Kafein Tüketimi
Gebelerde kafein alımlarının kısıtlanması gerekmektedir. Yüksek doz kafein alımlarında radyasyon ve bazı kimyasalların yan etkilerini artıcı özelliği tespit edilmiştir.

Bulantı ve Kusma
Bu yakınmalar gebeliğin ilk yarısı boyunca olağandır. Gebelikte meydana gelen bulantı kusmanın tedavisi nadir olarak tam iyileşme sağlar. Bununla birlikte hoşa gitmeyen ve rahatsızlık hissi veren bu duygular genellikle azaltılabilir. Daha sık aralıklarla az yemek yeme ve doyunca yemeyi bırakma, tedavide önemlidir. Bu tedavide bitkisel ilaçların etkinliği kanıtlanmıştır. Bitkisel ilaçlar zencefil içermektedir. Çok şiddetli kusmalarda vücut sıvı dengesi sağlanması açısından hastanede takip edilmelidir.

Sırt Ağrısı
Gebelerin yaklaşık %70’i belli bir dereceye kadar bel ağrısından şikâyet eder. Aşırı gerilme veya yorgunluk, aşırı eğilme, ağır bir şey kaldırma veya yürüme sonrası hafif ağrıların olması normaldir. Daha önceden var olan bel ağrısı ve obezite sırt ağrısı için risk faktörüdür. Sırt ağrısı kadınlarda yerden bir şey almak alırken eğilmekten ziyade çömelmek, otururken sırtı yastık ile desteklemek ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınarak azaltılabilir. Şiddetli sırt ağrılarında mutlaka ortopedik muayene yapılmadır.

Varisler
Damar genişlemeleri genellikle doğuştan yatkınlığa bağlı olarak gelişir ve uzun süre ayakta durma, gebelik ve ilerleyen yaşla birlikte artar. Varisler genellikle gebelik ilerledikçe, kilo arttıkça ve ayakta geçirilen süre uzadıkça daha belirgin hale gelir.

Bacaklardaki varislerin tedavisi, bacakların yükseltilmesi ile dinlendirilmesi, elastik çoraplarla sağlanabilir. Genital bölgedeki varisler sünger pedin uygulamasıyla tedavi edilebilir.

Hemoroidler (Basur)
Makat bölgesindeki varisler hemoroid olarak tanımlanır ve bazen ilk olarak gebelik sırasında ortaya çıkabilir. Daha sıklıkla gebelik, var olan hemoroidlerin alevlenmesine veya tekrarlanmasına neden olur. Belirtisi olan ağrı ve şişme yüzeye uygulanan ağrı kesici merhemler, sıcak uygulamalar, dışkıyı yumuşatan ajanlarla hafifletilebilir.

Mide Yanması
Bu şikâyet gebelerde en sık karşılaşılan bulgulardan biridir ve alt yemek borusu, mide içeriğinin yukarı doğru çıkması( reflü ) sonucu meydana gelir. Gebelik sırasında bu bulgunun sıklaşmasının sebebi, midenin büyüyen rahim nedeni ile yukarı itilmesi ve sıkışmasıdır. Bu durum daha sık, fakat az yemek yeme, eğilme veya düz yatmaktan kaçınma ile hafifletilebilir.

Pika
Gebelerin alışılmadık maddeleri yeme isteği pika olarak tanımlanır. Buz, nişasta veya toprak gibi yiyecek olmayan maddelere karşı yeme isteği baskın olabilir. Bu istek bazı kadınlarda mevcut demir eksikliği anemisine ( kansızlık) bağlı olabilir.

Uykusuzluk ve yorgunluk
Gebeliğin erken dönemlerinde birçok kadın yorgunluktan yakınır ve uyku için daha fazla zaman ister. Bu progesteron hormonun uyku getirici etkisine bağlıdır. Yorgunluk ve dinlendirici olmayan uyku sabah rahatsızlığını şiddetlendirebilir. Gebeliğin ileri dönemlerinde toplam gece uyku süresi azalır ve uyku bozuklukları baş gösterir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.