Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte 2018’de TBMM’de birçok yasal düzenleme yapıldı. Yıl sonuyla birlikte pek çok düzenleme son bulacak, yeni düzenlemeler 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek.

PLASTİK POŞETLER ÜCRETLİ OLACAK

Market alışverişlerinde plastik posetler ücretli hale gelecek. Plastik alışveriş posetleri en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek.

İNTERNETE VERGİ

Google, Youtube, Facebook gibi yurt dışı platformlara ve “internet fenomeni” olarak tabir edilen kişilere verilecek reklamlar ve aracılık hizmetleri, ödemeler üzerinden stopaj uygulamasıyla vergiye tabi olacak. İnternet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam

hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılacak ödemeler, ödeme yapılan kişinin vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, belirlenmiş oranlarda stopaj vergisine tabi olacak.

ALACAK SİGORTASI

KOBİ’lerin alacaklarini tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası yürürlüğe girecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca oluşturacak yeni sigorta modelinde, KOBİ’lerin alacakları garanti altına alınacak.

KİTAP, DERGİ KDV’Sİ ARTTI

Elektronik kitap, gazete ve dergiler için KDV orani yüzde 8 yerine yüzde 18 olarak uygulanacak. Basili satılan gazete ve dergide yüzde 1, basılı kitapta ise yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek.

KREDİ KARTI FAİZİ DEĞİŞMEYECEK

Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde 2019 yılı birinci çeyreğinde uygulanacak azami faiz oranlarını değiştirmedi. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.25, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2.75 olarak uygulanmaya devam edecek.

KDV’DE ONEMLİ DÜZENLEME

KDV iade incelemeleri için inceleme süresi 3 ay olacak. Zorunlu hallerde ve sadece ilgili birim tarafından bu süre 2 ay daha uzatılabilecek. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler Defter Beyan Sistemi’ni kullanmaya 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayacak. Bu sistemi kullanabilmek için mükelleflerin 31 Aralık 2018’e (bugün) kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

KOTA KALKACAK

İnternet kullanıcılarının internet kullanımı esnasında yoğun veri trafiğinden etkilenmemesi için ve oluşabilecek teknik problemleri engellemek amacıyla uygulanan planlanmış uygulamalar bütünü olan adil kullanım kotası kaldırılacak.

ELEKTRONİK UYGULAMA

Aylık prim, hizmet belgelerinin elektronik ortamda alınması için Kolay Belge Kolay Hizmet Uygulaması başlatılacak. Elektronik tebligat uygulaması, yarından itibaren başlayacak.

SİGARA PAKETİ TEK TİP OLACAK

Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alan, yüzde 65’den yüzde 85’e çıkarılacak. Sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekiller aynı olacak, sigara paketlerinin üzerinde markanın logosu olmayacak, sigara satışında ‘düz paket’ dönemi başlayacak.