COVİD-19 SALGINI SÜRECİNDE RUH SAĞLIĞI « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

27 Nisan 2024 - 04:27

COVİD-19 SALGINI SÜRECİNDE RUH SAĞLIĞI

COVİD-19 SALGINI SÜRECİNDE RUH SAĞLIĞI
Son Güncelleme :

04 Mart 2022 - 9:27

 

Covid-19 salgını insanları hem ruhsal hem de fiziksel olarak etkileyen küresel bir sorun haline dönüştü. Peki bu küresel sorundan bizler nasıl etkilendik hiç sorguladık mı? Bu salgın hayatımızdan neleri aldı, ya da bu salgınla birlikte hayatımıza neler girdi?

Şu anda hayatımıza neler girdi noktasında maske diyenleri duyar gibiyim. Elbette maske girdi, peki ruhsal olarak neler girdi? Sizlere birkaç örnek vereyim mi? Mesela ölüm kaygısı, umutsuzluk, depresyon daha niceleri bu salgınla birlikte hayatımıza girdi. Belki de bazılarımızın hayatında daha önce de vardı bu ruhsal sorunlar onlarda da bu sorunların şiddeti daha da artmadı mı? Peki bu sorunlarla nasıl başa çıkıyoruz? İşte esas soru bu bence…

Bazılarımız hiç başa çıkamıyor sanki kendi çaresizliğine, kendi yalnızlığına terk edilmiş gibi, bazılarımız ise bu süreçte ruhsal destek alıyor. Örnekleri daha da arttırayım mı? Bir grup kendini rahatlatacak yeni etkinliklere (meditasyon, spor vb.) katılıyor, bir grupta sanki hiç böyle bir durum yokmuşcasına yaşıyor.

İşte bu saydıklarımın hepsi aslında birer başa çıkma yöntemimiz. Burada önemli olan bize iyi gelen başa çıkma yöntemimizi bulabilmekte… Peki bu salgın bizi hep olumsuz mu etkiledi? Tabi ki hayır, olumlu taraftan yani bardağın dolu tarafından baktığımızda hayatımıza bazı güzellikleri kattığını görebiliriz. Bu ne diyor dediğinizi duyar gibiyim. Bardağın dolu tarafında gördüklerimden bahsedeyim biraz; ailemizle daha fazla vakit geçirmek bence bardağın dolu tarafından biri, sadece birkaç saniyeliğine düşünün tam kapanmaların olduğu dönemlerde evinizde ailenizle birlikte geçirdiğiniz vakitlerde onları daha yakından tanıma fırsatınız olmadı mı?

Ya da bu süreçte kendimizi tanımak, gerçekten hayattan ne istediğimize karar vermek için güzel zaman dilimleri oluşmadı mı? Elbette bu olumlu durumları yaşayanlar da oldu. İşte bu noktada hayata nereden baktığımız çok önemli…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.