BAŞKAN SAVAŞ DUBAİ’DE EXPO 2021 HATAY’I TANITTI « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

20 Nisan 2024 - 15:49

BAŞKAN SAVAŞ DUBAİ’DE EXPO 2021 HATAY’I TANITTI

BAŞKAN SAVAŞ DUBAİ’DE EXPO 2021 HATAY’I TANITTI
Son Güncelleme :

09 Mart 2022 - 12:24

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, dünyanın en büyük ticaret ve kültür buluşması olan Dubai EXPO 2020 organizasyonuna katıldı.

Savaş, AIPH ve Green City konferanslarında konuşarak 1 Nisan’da Medeniyetler Bahçesi temasıyla tüm dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

“HATAY İLKLERİN VE ENLERİN ŞEHRİ”

Hatay’ın ilklerin ve enlerin şehri olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Hatay’da sırasıyla Museviler, Hristiyanlar ve sonra da Müslümanlar yaşamaya başlamış. Bereketli Hilal’in tam ortasında buğdayın ilk ehlileştirildiği ve ilk zeytinin üretildiği üç şehirden bir tanesiyiz. İpek Yolu’nun Akdeniz’e açılan kapısıyız. İlk at yarışlarının ve gayrıresmi olimpiyatların yüzyıllarca yapıldığı yerdir Hatay” diyerek Hatay’ın oldukça özel bir şehir olduğunu vurguladı.

“600’ÜN ÜZERİNDE YEMEĞİMİZ VAR”

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu özelliğin yemek kültürüne de yansıdığını ifade eden Savaş, “Hatay bir gastronomi şehridir. Bugüne kadar 13 medeniyet ve 27 kültür Hatay’da yaşamıştır. Akdeniz, Kuzey Afrika ve Anadolu arasında yüzyıllarca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bu ticaret sayesinde birçok renk, din, mezhep ve etnik kökenli insan yemek kültürünü beraberinde getirmiştir. Şu anda 600’ün üzerinde yemeğimiz mevcuttur. Bu 600 yemekle birlikte UNESCO bizi 2017 yılında Yaratıcı Şehirler Ağı’na aldı” dedi.

Savaş, Hatay’ın bitki florasından yer altı zenginliklerine kadar çok bereketli bir coğrafyada yer aldığını sözlerine ekledi.

“SADECE HATAY’DA 51 TANE ENDEMİK BİTKİ VAR”

Hatay’ın zengin bitki örtüsü hakkında da katılımcılara bilgi veren Savaş, “Avrupa’da toplam 12 bin çeşit bitki varken Türkiye’de Avrupa kadar bitki vardır. Türkiye’deki 12 bin bitkinin 4 bin tanesi endemiktir. Bunların 300 tanesi Hatay’da bulunmaktadır. Sadece Hatay’da 51 tane de endemik bitki vardır” dedi.

“HATAY’DA EXPO YAPARAK HERKESİ BARIŞA ÇAĞIRMAK İSTEDİK”

EXPO 2021 Hatay’ın logosu hakkında ise Başkan Savaş, “Logomuz 13 yapraklı Barış Çiçeği’nden esinlenilerek tasarlandı. Bu logoyu seçmemizdeki amacımız 11 yıldır Hatay’ın hemen bitişiğinde olan savaşın ve kardeş kanının bitmesidir. Bunun için de Hatay’da EXPO yaparak herkesi barışa çağırmak istedik” dedi.

“EKOLOJİK DENGENİN VE ÇEVRENİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİLİYORUM”

Başkan Savaş konuşmasının devamında şu sözleri söyledi: “Ben 32 yıllık doktorum. 13 yıldır da belediye başkanlığı yapıyorum. Ekolojik dengenin ve çevrenin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bundan tam 7 yıl önce mesai arkadaşlarımız ile bir toplantı yaparak Hatay için neler yapabiliriz diye düşündük. Sonuç itibariyle insan odaklı, doğaya, doğal hayata ve tarihi mirasa saygılı, insanların eşit, adil ve kaliteli hizmet aldığı, yaşanabilir, yaşam kalitesi yüksek ve aynı zamanda sürdürülebilir bir çevreyi nasıl oluşturabiliriz diye düşündük. Ve birçok projeyi hayata geçirdik.”

“9 BİN 700’ÜN ÜZERİNDE ÇİFTÇİ İLE SÖZLEŞMELİ TARIM YAPIYORUZ”

Kırsal kalkınma projesi hakkında da önemli bilgiler aktaran Savaş,  “Tarımla uğraşan ihtiyaç sahibi çiftçiye destek olmak, tarımda insanları geleceğe taşımak, iyi tarım yapmak ve şehri daha yaşanabilir bir hale getirmek için çalışıyoruz. İnsanların bu konuda farkındalığını arttırmak için de EXPO’ya müracaat ettik. Üreticilerimize tohum, fide ve organik gübre konusunda destek veriyoruz. Şu anda 70’in üzerinde kooperatif ve 9 bin 700’ün üzerinde de çiftçi ile sözleşmeli tarım yapıyoruz. Üretilenleri teknoloji ile birleştirip şu anda 100 civarında ürünü Avrupa, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’ya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TOPRAKSIZ TARIM İLE ÜRETİM YAPIYORUZ”

Hatay Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu SİEU Green Projesi hakkında da konuşan Savaş, topraksız tarım ile mantar, bakteri, parazit ve virüsten arınmış tertemiz üretim yaptıklarını dile getirdi. Savaş, ayrıca karbon salınımı azaltmak için “100 Karbon Nötr”şehir arasına girmek amacıyla başvuru yaptıklarını belirtti.

“İNSANLARIMIZIN GELECEK ADINA UMUTLANMASI İÇİN ÖNEMLİ PROJELER YAPIYORUZ”

Başkan Savaş konuşmasının sonunda , “Savaşın gölgesinde bir şehir olarak sadece oturup ağlayarak kaderimizle baş başa kalmadık. Yaklaşık 900 bin sığınmacı ile birlikte yaşayan bir şehir olarak insanlarımızın gelecek adına umutlanması için önemli projeler yapıyoruz. Yapmış olduğumuz bu projede bizimle paydaş olan EXPO yönetim kuruluna ve ailesine çok teşekkür ediyorum” diyerek herkesi 1 Nisan’da gerçekleştirilecek olan EXPO 2021 organizasyonuna davet etti.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.