BİTKİ BİYOÇEŞİTLİLİĞİ HBB İLE GÜVENCE ALTINDA « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

25 Nisan 2024 - 08:34

BİTKİ BİYOÇEŞİTLİLİĞİ HBB İLE GÜVENCE ALTINDA

BİTKİ BİYOÇEŞİTLİLİĞİ HBB İLE GÜVENCE ALTINDA
Son Güncelleme :

28 Ağustos 2021 - 12:01

Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yayılış gösteren ve nesli tehlike altında olan bitki türlerinin geleceğe ulaştırılması adına bir projeyi daha hayata geçiriyor. Bu amaç doğrultusunda bitki türlerinin güncel durumlarının belirlenmesi, koruma altına alınması ve nesillerinin devam etmesini hedefleyen HBB, proje kapsamında Ha tay Mustafa Kemal Üniversitesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Do ğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürlüğü ile birlikte hareket ediyor. Projede, bitki biyoçeşitliliğini korumak için tohumlar toplanacak. Araziden toplanan tohumlar Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün gen bankasına teslim edilecek. Çalışmanın bir diğer ayağında ise tohumlar sera ortamında çimlendirilip bitkiler yetiştirilecek. HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. SAVAŞ,AMACIMIZ TOHUM LARI KORUMA ALTINA AL MAK VE GELECEK NESİLLERE AKTARMAK EXPO 2021 Hatay’ın 10 Aralık’ta başlayacağını dile getiren Savaş, “EXPO’nun en önemli öğelerinden biri de Hatay’ın tıbbi ve aromatik bitkileridir. Avrupa’da 12 bin civarında bitki varken ülkemizde 12 bin çeşit bitkiye sa hibiz. Bunların da 3 bin ta nesi şehrimizde yer almaktadır. Ve bu endemik türlerden 50 tanesi dünyada sadece Hatay’da bulunmaktadır. Amacımız mevcut durumu bilmek, koruma altına almak ve gelecek nesillere aktarmak. Bunun için de çok önemli bir projeye başladık” ifadelerini kullandı. Projeyi Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürlüğü ile birlikte yürüttükle rini de söyleyen Savaş, “Amacımız 3 bin çeşit bitkiye sahip Hatay’da tohumlarımı zı biriktirmek, koruma altına almak, üretmek ve geleceğe taşımak. Bunun için tohumlarımızı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü nün gen bankasına teslim edeceğiz” dedi. Tıbbi aromatik ve endemik bitkiler için iki ayrı müze yapmakta olduklarını da sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, “Bu çalışmalarımızın hepsini gelecek nesiller için yapıyoruz. Şayet bunu yapmazsak geleceğimizi karartmış oluruz. Projede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu. Başkan Lütfü Savaş, konuşmasının sonunda EXPO 2021 Hatay’ın logosunu oluş turan 13 yapraklı barış çiçeğinin 2011 yılında bilim insanları tarafından keşfedildi ğini belirterek sadece Hatay’da bulunduğunu bir kez daha ifade etti. (Haber Foto:Emel Bilgin)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.