İSTE ÖĞRENCİLERİ KÖRFEZDE ARAŞTIRMA YAPTI « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

29 Mart 2024 - 18:54

İSTE ÖĞRENCİLERİ KÖRFEZDE ARAŞTIRMA YAPTI

İSTE ÖĞRENCİLERİ KÖRFEZDE ARAŞTIRMA YAPTI
Son Güncelleme :

22 Haziran 2022 - 12:14

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan körfez de araştırma amaçlı attıkları ağlardan yabancı balıkların 70 oranında daha baskın çıktığını gözlemlediklerini söyledi.

İklim değişikliğinin İskenderun Körfezi’nde oluşturduğu denizel biyoçeşitlilik üzerine çalışma yapmak üzere İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan; öğrencileri ile birlikte sabah saatlerinde denize açıldılar.

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri öğretim üyeleri ile birlikte, Körfezde ağ atıp çektiler. Körfezde ağlarını bırakıp toplayan ekip bilimsel çalışmaları için veri topladılar. İSTE Öğretim üyesi Prof. Dr. Turan, Su ürünleri mühendisliği bölümü olarak, küresel iklim değişikliğinin İskenderun Körfezi’nde denizel biyoçeşitlilik üzerine oluşturduğu etkileri izlemek amacıyla öğrencileriyle bir çalışma yaptıklarını belirtti.
AKDENİZ’DE BÜYÜK TÜRLERİN SAYISI AZALDI
Turan, Trol çekimi sonucunda elde ettiğimiz yabancı türlerin miktarı ve oranı, yerli türlerin sayısal miktarı ve ora nı üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade ederek “Küresel iklim değişikliğinin ve avcılığın etkilerinin sonucu olarak Akdeniz’de birçok ekolojik değişiklik görülmeye başladı.

Bu türlerde buraya geldikleri zaman Akdeniz’in ısınması ile birlikte burada daha kolay kendileri için yaşama ortamı bulmaktadırlar. Bizim kaplumbağalar, ton balıkları, orfozlar, lagos gibi büyük türler sayısal miktarda azaldığı için yabancı türler burada daha rahat bir ortam bulmaktalar. Burada kendileri için ve sayısal olarak çoğalabilmektedirler. Daha sonra da baskın bir tür hale gelip yerli türler üzerine baskı oluşturmaktadırlar” diye konuştu.
ETKİN OLSUNLAR
Özellikle İskenderun Körfezi’nde ekosistem direncini arttırıcı çalışmalar yaptıklarının da altını çizen Prof. Dr. Turan şöyle devam etti: “Su ürünleri mühendisliği öğrencilerimize bu çalışmayı öğretmekteyiz ve onları aşılamaktayız. Neler olabilir, ekosistem direncini neler arttırır, bu türler nelerdir, bu türlerle mücadele nasıldır öğrencilerimize bu çalışma kapsamında aktarmaktayız ve onlara böyle deneyim sağlamaktayız. Onlara ekosistem bilincini şimdiden aşılamaktayız ki kendileri de mezun olduklarında çevrelerinde bununla ilgili mücadele kapsamında etkin olsunlar” YABANCI TÜRLER BASKIN
Ağların Trol teknesine çekilmesinin ardından öğrenciler ve akademisyenler bir araya gelerek çıkan canlılar üzerin de yaptığı ilk incelemelerde yabancı Kızıldeniz kaynaklı türlerin çoğunlukta olduklarını gözlemledi. Prof. Dr. Turan, yabancı türlerin bolluk anlamında dominant olduğunu, popülasyonunun 60-70’ini oluşturduğunu gördüklerini kaydederek Bunların aşağıda, besin rekabetinde ne kadar besin tükettiklerini de düşündüğümüzde, bunun gerçekten vahim bir durum olduğunu görmekteyiz. BU gördüğünüz balon balığı tehlikeli bir tür. Ayrıca şu aslan balığı dikenleri elinize battığında sizi zehirler. Bu aslan bağlını ekonomiye kazandırma yollarını arıyoruz çalışmalarımız sürüyor” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.