Kadınlarda daha sık görülüyor « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

26 Nisan 2024 - 21:10

Kadınlarda daha sık görülüyor

Kadınlarda daha sık görülüyor
Son Güncelleme :

20 Nisan 2022 - 11:14

İskenderun Gelişim Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Tüfenkçi, günümüzde gözyaşı kanal tıkanıklığı (DSR) ameliyatının cildi kesmeden tamamen burun içinden yapılan işlemler ile kapalı olarak yapılabildiğini söyledi.

Op. Dr. Yusuf Tüfenkçi, sıklıkla görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtilerini ve tedavi yöntemini açıkladı. Op. Dr. Tüfenkçi, “Gözyaşı, gözümüzü korumak için sürekli olarak göz çevresindeki bezlerden salgılanan bir sıvıdır. Gözyaşı, gözümüzün temizlenmesini, nemlenmesini ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Gözyaşı, bir kanal aracılığıyla burun içine boşaltılır. Böylece, sürekli salgılanan gözyaşında dışarı taşma olmaz. Ancak bu kanal; tekrarlayan enfeksiyonlar, burun içinden baskı yapan kitleler, kanalın doğuştan darlığı -yokluğu ve kanalı hasara uğratan kazalardan dolayı tıkanabilir. Kanal tıkandığında, gözyaşında taşma olur ve kişide sürekli ağlamış gibi bir görünüm oluşur. Hastalarda, gözlerde sulanma dışında, çapaklanma, kızarıklık, ağrı iltihaplı akıntı şikayetleri de görülebilir” dedi.

Kadınlarda daha sık görülen gözyaşı kanal tıkanıklığına uyguladıkları tedavi yönteminden söz eden Op. Dr. Yusuf Tüfenkçi, “Gözyaşı kanalının açılması için birkaç yöntem tespit edilmiştir. Endoskopiden önce açık cerrahi teknikle, göz ile burun arasındaki cilt kesilir, kanala ulaşılır ve açılırdı. Günümüzde bu ameliyat, cildi kesmeden tamamen burun içinden yapılan işlemler ile kapalı olarak yapılabilmektedir. Ameliyat ortalama yarım saat sürmektedir. Genelde tampona gerek kalmaz, dikiş atılmaz ve yüzde iz bırakmaz. Gözyaşı kanalının açıklığını stabilize etmek için kanal içine silikon tüp yerleştirilir ve bu tüp iki ay sonra poliklinikte alınabilir” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.