Kırıkhan Olay Gazetesi

Karpuz yemek için 8 önemli neden

Karpuz yemek için 8 önemli neden
20 Temmuz 2019 - 8:53

Lezzeti ve serinletici etkisiyle yaz aylarının en favori meyvelerinden biri olan ve yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, vücudun sıvı ihtiyacı nı önemli oranda karşılamak la kalmıyor, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa çok sayıda yarar sağ lıyor.

Ancak yararlı olmasına rağmen şeker içeriği nedeniy le karpuz tüketirken ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Karpuz, yüksek miktarda içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kalp sağlı ğını korumadan kas ağrıları na, cildi gençleştirmeden saç ları güçlendirmeyekadar pek çok fayda sağlıyor. Düşük ka lorili olmasının yanı sıra tok tutma özelliğinden dolayı zayıflamaya da yardımcı oluyor. Ancak şeker oranı yük sek olması nedeniyle karpuz da porsiyon miktarına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Özellikle insülin direnci ve diyabet sorunu olan kişile rin günlük karpuz tüketiminin 2 dilimi (200 gr) aşmamaları gerektiğine dikkat çeken Diyetisen Uzmanı Merve Ce- sur, “Karpuz ne kadar ma- sum bir meyve gibi görünse de içinde meyve şekeri var. Lif oranı da düşük olduğu için glisemik indeksi yüksek bir meyve. Dolayısıy la diyabetik kişilerde bir porsiyondan fazla tüketilmesi kan şekerinin hızla yükselme sine yol açıyor. Karpuz tüketirken yanında bir dilim peynir gibi bir protein kaynağı tü ketmek ise kan şekeri dengesinin daha kolay kontrol edilmesini sağlıyor” Diyetisen Merve Cesur, karpuzun 8 faydasını ve öne rilerini ise şöyle anlatıyor: Vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor: Karpuzun bile şiminin yüzde 92’si sudan oluşuyor. Aynı zamanda elek trolit içeriği sayesinde vücudumuzdaki su kaybını önlemek için tüketebileceğimiz en sağlıklı ara öğünlerden bi ri olarak nitelendiriliyor. Kanseri önlemeye yardımcı bileşikler içeriyor: Karpuz antioksidanlardan zen- gin bir meyve. İçerdiği likopen antioksidanı bağışıklık si stemini güçlendirici etkiye sa hip. Aynı zamanda hücre bölünmesinde yer alan bir protein olan insülin benzeri bü yüme faktörünün (IGF) vücudumuzdaki sayısını düşürüyor. Bu sayede kanser riskini azalttığı belirtiliyor. Bunun ya nı sıra içerdiği C vitaminiyle vücutta kanser hücrelerinin gelişmesine neden olan serbest radikallerin oluşumunu engelleyebiliyor. Kalp sağlığını korumaya yardımcı: Karpuzdaki antioksidan maddeler aynı zamanda kalp sağlığını koru yucu etkiye de sahip. Çeşitli çalışmalar likopenin kolesterol ve kan basıncını düşürme ye yardımcı olabileceğini gös teriyor. Karpuz kolesterolün vücuda, özellikle kan damarlarına yapabileceği hasarın da en aza indirilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca vücutta ki nitrik oksit seviyelerini arttırabilen bir amino asit olan sitrülini içeriyor. Nitrik oksit kan damarlarının genişlemesine yardımcı oluyor ve bu etkisiyle kan basıncını düşürüyor. Kas ağrısını hafifletebiliyor: Karpuzun besin bileşiminde bulunan bir amino asit olan sitrülin kas ağrısını hafifletebiliyor. Spordan he- men sonra 1 bardak karpuz suyu kas ağrısını azaltmada ve antreman sonrasında toparlanmada yararlı olabiliyor. Cildi gençleştiriyor: Karpuzda bulunan A ve C vitaminleri cilt sağlığı için önem li. C vitamini kollajen üretimi ni artırarak cildin daha genç görünmesine katkıda bulunurken, cilt yüzeyini yumuşatıp daha canlı görünmesini sağlıyor, kırışık oluşumunu engelliyor. Aynı zamanda ko yu gözaltı halkalarını hafifletmeye yardımcı oluyor. A vitamini de cildi gençleştiren, kı rışık oluşumunu önleyen ve lekeleri açan özelliğiyle ön plana çıkıyor. Saçları güçlendiriyor: A ve C vitaminleri saçlar üzerinde de önemli etkiye sahipler. C vitamini kollajenin vücudumuzda yapılanması na yardımcı olarak saçları güçlendiriyor. A vitamini de antioksidan özelliğiyle saç sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Özellikle güneşin yıpratıcı etkilerinin azaltıl ması konusunda faydalı oluyor. Kilo vermek için ideal bir besin: Karpuz bol miktar da su ve az miktarda lif içeriyor. Lif ve suyun bir arada olması hem tok hissedilmesini sağlıyor, hem de bağırsakların çalışmasında etkili oluyor. Porsiyon kontrolü sağlanma sı kaydıyla diyetlerde hem ana hem de ara öğünlerde kullanılabiliyor. İltihaplanmanın azalmasına katkı sağlıyor: Karpuz anti-enflamatuar antioksidan lar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor. KARPUZ TÜKETİRKEN 5 KURALA DİKKAT! Ara öğünü tercih ederseniz karpuzu yemeklerden en erken 2 saat sonra tüketin. Bu hem kan şekerinin denge li seyretmesini, hem de sindirim sistemine aşırı yüklenmeyi engelliyor. Yemekle berber tüketecekseniz o öğünde ekmeği azaltın. Çünkü her 2 be sin de karbonhidrat grubuna girdiği için aynı öğünde tüketilmeleri yemeğin karbonhidrat yükünü arttırıyor, bunun sonucunda da kilo kontrolünü güçleştiriyor. · Karpuz fazla olgunlaştıkça orta kısımlarında bozulmalar ve çürümeler başlı yor. Kesildiğinde kötü koku veya ekşi bir tat hissederseniz asla yemeyin. · Su içeriği yüksek, asit seviyesi düşük olduğu için kolay bozulan bir meyve. Bu nedenle kestikten sonra buzdolabında 3 günden faz la saklamayın. · Karpuzun çekirdeği sindirilemediği için fazla tüketmemenizde fayda var, çekirdeğinin kabuklarını çıkar tıp yiyebilirsiniz (Haber : Emel Bilgin)

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.