Kırıkhan’da Bayramlık Kömbe Hazırlığı « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

26 Nisan 2024 - 13:06

Kırıkhan’da Bayramlık Kömbe Hazırlığı

Kırıkhan’da Bayramlık Kömbe Hazırlığı
Son Güncelleme :

01 Mayıs 2021 - 16:03

Kırıkhan’da fırınlar, yörenin bayramlık ikramlarından kömbe pişirmek için fazla mesai yapıyor.

Hatay bölgesinde yaygın olarak bilinen ve tüketilen bir tür tatlı ve pasta çeşidi olan kömbe, Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmez ikramları arasında ilk sırada yer alıyor. Kömbenin en önemli özelliği ise uzun süre bozulmaması, bayatlamaması olarak biliniyor.

İlçede faaliyet gösteren fırın ustaları “Ramazan dolayısı ile pide fırınları sadece akşam çalışıyor ama kömbede sabah erkenden açmak durumunda kalıyoruz. Sadece Ramazan ayının son günlerine mahsus olan bu telaş bizim de hoşumuza gidiyor. İftarı zor açıyoruz. Müşteriler gece yarılarına kadar sırada bekliyor” dediler.

Kömbenin kıvama gelmesi için kısık ateşte pişmesi gerektiğini anlatan fırıncılar, “Bu sene bir tepsiyi 5 TL’ye pişiriyoruz. Bir tepside de 40-45 kömbe oluyor. Pişirmesi biraz eziyetli. Bu yüzden fırında sabahlıyoruz” şeklinde konuştular.

KÖMBE TARİFİ
Kömbe; yağ, süt ve şeker kenarlı bir kapta elle iyice karıştırıldıktan sonra bu karışıma vanilya, karbonat çeşitli baharatlar konularak unla beraber yoğrulduktan sonra hamur dinlendirilir. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak susama batırılıp özel kalıbıyla şekillendirilir. Daha sonra fırınlara taşınan kömbeler fırın tepsilerine dizilerek orta sıcaklıkta fırında pembeleşene kadar pişirilir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.