İzmir escort Bursa escort Ankara escort Antalya escort Eskişehir escort Konya escort Kayseri escort İzmit escort Alanya escort Kocaeli escort Kuşadası escort Gaziantep escort Malatya escort Diyarbakır escort Denizli escort Samsun escort Adana escort Bodrum escort Dubai Escort

SAĞLIĞINIZ İÇİN GÜNDE İKİ BARDAK SÜT TÜKETİN « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

21 Haziran 2021 - 13:09

SAĞLIĞINIZ İÇİN GÜNDE İKİ BARDAK SÜT TÜKETİN

SAĞLIĞINIZ İÇİN GÜNDE İKİ BARDAK SÜT TÜKETİN
Son Güncelleme :

21 Mayıs 2021 - 9:27

Dünya Süt Günü’ kapsamında sütün faydaları hakkında açıklamada bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Diyetisyeni Ecem Boran Kın, sütün içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerin, özellikle gelişim sürecinde önemli olduğunu vurguladı.
Sütün, tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında en iyi kaynak olduğunu ifade eden Diyetisyen Ecem Boran Kın, “Çocukluktan yetişkinliğe, hayatımızın her döneminde bizler için önemli olan süt ve süt ürünleri, tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor. Süt ve süt grubunda yer alan besinler; süt ile yoğurt, peynir, kefirdir. Süt içeriğine bakılacak olursa; ortalama yüzde 84,3’ü su, yüzde 5’ karbonhidrat, yüzde 3,5’i yağ, yüzde 3,4’ü protein, yüzde 0,7 ‘si minerallerdir. Süt, c vitamini ve demir dışında başta kalsiyum, protein, fosfor, A ve özellikle B grubu vitaminlerinden B12 ve Riboflavinin iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda elzem aminoasitleride dengeli olarak içermektedir. Süt tüketiminin; kemik sağlığının yanı sıra obezite, kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklardan koruyucu etki gösterdiği diş çürüklerini ve osteoporozu önlediği, aynı zamanda tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolünde olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda ve gençlerde kemik sağlığı açısından oldukça gereklidir. Büyüme ve gelişmeyi destekler. Kemik erimesini önler. Sindirim sistemini düzene sokar” dedi.
Ne kadar süt tüketilmeli?
Günde iki bardak süt tüketiminin önemine dikkat çeken Diyetisyen Ecem Boran Kın, “Süt ve süt ürünleri, doymuş yağ asitleri ve kolesterol içerir. Bu nedenle yağ ve kolesterol alımının diyetle sınırlandırılması gereken kişilerin; yağsız veya yağı azaltılmış süt, yoğurt ve peynirleri tercih etmeleri gerekir. Çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler brusellozis hastalığına neden olacağından, sokakta satılan kaynağı bilinmeyen sütler tüketilmemeli, pastörize veya UHT (uzun ömürlü) süt tercih edilmelidir. Bazı bireylerde, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık gelişebilir. Bu bireyler için laktozsuz süt ve ürünleri bulunmaktadır. Yetişkinlerin günde 2 porsiyon; çocuk, adölesanlar, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınların ise günlük 3-4 porsiyon süt tüketmeleri önerilmektedir” açıklamasında bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.