BESTAMİ TÜRKMEN ” ÇİFTÇİNİN İMDAT ÇIĞLIĞINA KULAK VERİLMELİ “ « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

26 Nisan 2024 - 01:12

BESTAMİ TÜRKMEN ” ÇİFTÇİNİN İMDAT ÇIĞLIĞINA KULAK VERİLMELİ “

BESTAMİ TÜRKMEN ” ÇİFTÇİNİN İMDAT ÇIĞLIĞINA  KULAK VERİLMELİ “
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2022 - 15:10

CHP’li siyasetçi Bestami  Türkmen, çiftçinin çok zor  durumda  olduğunu, feryat seslerine bir an önce hükümetin  kulak vermesi gerekliliğini dile getirdi.

Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan Bestami  Türkmen  şu konuları gözler önüne serdi ” Tohumu taşa eksen taşta filizlenecek, yılda 3 ürün alınabilen canım ülkemde, memleketimde çiftçilerimiz her gelen yıl daha bir perişan hale geliyor.
Tarımda kendi kendimize yeten hatta fazla ürünlerini ihraç eden ülkemde samanın dahi ithal edilmesiyle başlayan, Çiftçilerimizin tam ürünü yetişirken gümrük vergilerinin düşürülmesi hatta sıfıra indirilmesi sonucu Çiftçilerimiz emeğinin karşılığı olan ücretler ithal ikame sonucu milyarlarca dolar dışarıya ödenerek ülke ekonomisine dahi negatif yansıması olmuştur.
Hemen hemen hergün, özellikle tarım ürünlerine hiper enflasyon gibi zamlar gelmekte, bu durumdan çiftçiye bir gelir olmadığı gibi vatandaşımızın da ekonomik olarak belini bükmektedir.
Bu kadar uzun neden anlattım.
Geçtiğimiz günlerde Kazkeli’den Çiftçi kardeşimiz Bedir Parlak’ın feryadını duymayan kalmadı.
Her zaman Halkın çiftçinin yanında ve çiftçi bir ailenin ferdi olarak yıllardır anlatıyoruz.
Tarımda tekrar kendi kendine yeten bir ülke olarak çiftçimizi, köylümüzü tekrar millerin efendisi yapmalıyız.
Günümüz girdileriyle ortalama 100 dönüm pamuk ekme ve hasad edilene kadar olan maliyeti günümüz fiyatıyla bir yazalım sonra herkes elini vicdanına koyarak karar versin.
100 Dönüm pamuk ekiminin hasadına kadar maliyeti:
1. 12.000 TL Tohum
2. 40.000 TL Zirai ilaç
3. 110.000 TL gübre toplamda
4. Sulamada Elektrik kullanıyorsanız;
100.000 TL Elektrik Faturası
5. 1200 Litre Mazot günümüz fiyatıyla:
25.000 TL
6. 40.000 TL Pamuk toplatma makina ile.
7. Kullanılacak çapa seyreltme sulama işçi ücretleri hariç toplam: 327.000 TL
işçilik ve kaleme alınmayan diğer giderlerde dahil edildiğinde bu tutar 500.000 TL’sına çıkmaktadır.
Tekrar Tarımda kendi kendine yeten bir ülke olabilmemiz için yapılması gerekenler gayet basittir.
Baraj suyu ile ürününü sulayanlar 10.000 TL Sulama parası öderken, elektrik kullananlar ise 100.000 TL Elektrik ücreti ödemektedir.
Ürününü elektrikle sulamak zorunda kalanlar ücret olarak desteklenmeli tarımda kullañilan elektriğe indirim getirilerek, elektrik faturalarının farksız olarak ürün hasat sezonu sonunda ödenmesi sağlanmalıdır.
Ćiftćinin kullandığı Mazottan ÖTV ve KDV alınmamalı, tohum ve gübre desteği mutlaka sağlanmalıdır.
Çiftçinin borcu bir defaya mahsus faizsiz olarak yapılandırılmalı, ürün desteklemeleri enflasyon etkisi, girdiler ve talep göz önüne alınarak tekrar tespit edilmelidir.
Kanundan kaynaklanan alacakları çiftçinin borcuna karşılık mahsuplaşmalıdır.
Çiftçinin üretimde kullanacağı Traktör ve ekipman alımında faizsiz leasing sistemi uygulanarak, ÖTV ve KDV alınmayarak 10 yıl olarak sınır koyulmalıdır.
Tarımda Kooperatifleşme teşvik edilerek, çiftçi piyasayı kontrol eden 3-5 kişinin inisiyatifinden kurtarılmalıdır.
Hatay için mutlaka serbest bölge oluşturulmalı, afrin zeytinyağı iç piyasaya verilmeden ihracı gerçekleştirilmeli üreticimize olan zararı önlenmelidir.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.